Arhiv novic 2007

23. december 2007
Kaj je Dušan Dim poslušal, gledal, bral leta Gospodovega 2007 (hiter, nedokončani pregled).

6. november 2007
Intervju z režiserjem Distorzije Mihom Hočevarjem.

5. november 2007
Snemanje filma Distorzija se je prevesilo v drugo polovico. Večerovo terensko poročilo. s predstavitvijo ekipe in prvimi posnetki nastopajočih.

5.november 2007
Za tiste, ki prenesejo insajderske, a zares drugačne poglede na sodobne knjige: spletna kolumna Zdravka Duše, urednika Distorzije, v Premieri.

11. oktober 2007
Za frankfurtski knjižni sejem je bil pripravvljen zbornik Trata skrivnosti/Meadows of secret, v katerem je tudi angleški prevod odlomka iz Distorzije. Prevajalka je Urška Zupanec, urednika zbornika pa Slavko Pregl in Janja Vidmar.

28. junij 2007
Članek o pripravi filma Distorzija je v današnji izdaji objavil časopis Večer.

21. junij 2007
Nov krog avdicij za film Distorzija. Datum: sreda, 27. junij. Od 15.00 naprej. Kraj: Ljubljana, RTV SLO. Povezava za vse, ki ste dovolj lepi, grdi, sluzavi, histerični, nori, nežni, občutljivi, zbegani, odločni, ranljivi: AVDICIJA. Januarja se je v knjigarni Konzorcij predstavil del filmske ekipe. Tam je bila tudi novinarka Večera Simona Drevenšek. Preberite njeno poročilo.

14. junij 2007
Začele so se avdicije za film Distorzija. Datumi: 18., 19. junij. Kraj: Ljubljana, RTV SLO. Nekaj dodatnih informacij za tiste, ki jih zanima, kako se je projekt razvijal.

14. junij 2007
Prireditev za Zlate bralce v Mariboru. Kazinska dvorana, SNG Maribor. Uvod: Slavko Pregl. Anekdote: Tone Partljič. Predstavnik sponzorja: Igor Marinšek. Spraševalka: Darka Tancer Kajnih. Odgovori: Dušan Dim, Zdravko Duša. Ad hoc promotor knjige: Tone Partljič.

Najbolj pronicljivo vprašanje: "Zakaj Piksi ni metalec?"
In poskus odgovora avtorja (s premislekom): "Kdo pravi, da ni? Včasih šele bralci odkrijejo resnico. Meni se je podobno zgodilo pri Kerouacovi Na cesti (On the Road). Zame je tip rokenrol prototip, pa čeprav v knjigi posluša le jazz."

30. maj 2007
Prvo terensko poročilo.
Dušan Dim o romanu, ki ga piše:
"Angažiral sem vse sile v mestu, preoral vso staro zemljo, odprl betonske jezove in z bregov proti naseljem spustil nezaustavljive gmote vode.
Sprožil sem nenavadne naravne pojave.
Ob jezeru sem zgradil Sanjsko mesto, megalomanski zabaviščni park, ki se v noči sveti daleč naokrog. Proti mestu sem poslal neprekinjene kolone obiskovalcev, ki prihajajo z enim samim ciljem: zabavati se. Pod vse to sem postavil drobnega oglaševalca, ki se trudi, da bi Času in Korporaciji iztrgal skrivnost (in dokazal, da ni res, da se "kaj takega v Sloveniji ne more zgoditi").
Umor, korupcija in romanca.
Zdaj, ko ..."
Na tem mestu je poročilo pretrgano.

27. maj 2007
Izšla je posebna izdaja Distorzije, namenjena "Zlatim bralcem", bralcem, ki so vseh 8/9 let brali za bralno značko. Za to priložnost je bila spremenjena naslovnica, nekoliko spremenjen je tudi format (in s tem obseg: tokrat 252 str).
Izdaja ni dosegljiva v prosti prodaji.

20. april 2007: 1.gimnazija Maribor, 18.00
Tako. Dušan Dim bo po daljšem obdobju izolacije spet odšel med ljudi. 20.aprila se obeta pogovor z njim na 1.gimnaziji v Mariboru. Predvidena ura: 18.00. Pogovor bo organiziran v sklopu 10. dnevov knjige v Mariboru. Pogovor vodi Darka Tancer Kajnih.

5. februar 2007
Za širši in ožji strokovni krog: v 67.številki publikacije Otrok in knjiga je objavljen govor Dušana Dima s podelitve večernice.

15. januar 2007
Poročilo s četrtkove predstavitve prenosa Distorzije v film (v okviru Filmskih zgodb) je objavil Večer.

14. januar 2007
Včeraj je producentski signal iznenada spremenil agregatno stanje ideje o filmu Distorzija. Odslej ne gre več samo za hipotezo, ampak za nekaj, kar se bo zares snemalo.

No, zdaj je čas, da odgrnemo zaveso. Trdo jedro filmske ekipe, ki se je zbralo okrog scenarističnega gnezda POKAŽI JEZIK!, je naslednje: režiral bo Miha Hočevar (okej, poznate Jebiga, Na planincah, pa reklame, kot so Dobre vile; kaj pa njegov kratek film iz leta 1990 Zakaj jih nisem vseh postrelil?), scenarist bo Matevž Luzar (dokumentarec o zaporniškem duhovniku POP), "več kot mentorica" bo precizna dramaturginja, scenaristka in Borštnikova nagrajenka, Ana Lasić. Moderator in iniciator: Zdravko Duša. Zunanji sodelavec, komentator in dežurni kritik: Dušan Dim.

Zvečer so v ljubljanskem Konzorciju sledile še Filmske zgodbe s predstavitvijo jedra ekipe, ki bo knjigo spremenila v film. Sodelujoči so mahali po zraku s plonkceglci, le urednik in moderator Duša je na mizo odložil težek McKeejevo priročnik Story. Mikrofon je krožil od dlani do dlani, medtem ko je budna organizatorka v ozadju krilila in nakazovala, da mikrofoni delujejo samo, kadar se govori v njih in ne mimo njih. Vseeno so vsi govorili mimo. In vseeno množica ni bila tako gromozanska, da povedanega kdo ne bi slišal (tisti s slušnimi aparati izvzeti).

V dobri uri so sodelujoči predstavili dosedanji razvoj projekta, kaj je v Distorziji filmičnega, kakšen odnos sta vzpostavila scenarist in režiser, kdo bodo igralci (prvega je režiser že našel: to je Ljubljana). Padala so tudi vprašanja ...

8. januar 2007
FILMSKE ZGODBE. 4. DEL. Pogovor o prenosu Distorzije na filmsko platno. V četrtek, 11. 1. 2007 ob 18. uri, Knjigarna Konzorcij, Slovenska c. 29, Ljubljana.

V knjigarni Konzorcij v sodelovanju treh stanovskih društev DSFU, DSR in DSP pripravljajo cikel pogovorov na temo literature in filma z naslovom FILMSKE ZGODBE. V okviru pogovorov z gosti, ki prihajajo tako iz filmskega kot literarnega sveta, poskušajo osvetliti teme, ki se dotikajo polja ene ali druge umetnosti. Prostor je namenjen tudi ogledu filmov in branju knjig, ki so inspirirale film ali tudi obratno.

4. srečanje v okviru Filmske zgodbe bo posvečeno romanu Dušana Dima DISTORZIJA ter njegovemu prenosu na filmsko platno. Roman je bil nagrajen z VEČERNICO, nagrado za najboljše mladinsko delo na zadnjem Očesu besede. Letos jeseni pa bo steklo tudi snemanje filma.

Sodelujejo: Dušan Dim, avtor romana "Distorzija", Matevž Luzar, avtor scenarija po romanu, Miha Hočevar, režiser, ki bo scenarij realiziral, mentorica Ana Lasić in Zdravko Duša, urednik knjige, avtor projekta Iz knjige v film pri šoli Pokaži jezik ter voditelj pogovora.

Vabljeni!

Ta spletna stran uporablja piškotke. Piškotki se uporabljajo, da bi vam bila omogočena nemotena in prijetna uporabniška izkušnja. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov na spletni strani www.dusandim.com.