Arhiv novic 2006

3. december 2006
Evo, otroci. Tu je govor, ki ga je Dušan zrecitiral ob podelitvi Večernice.

3. december 2006
Konec knjižnega sejma, na katerem je pri Cankarjevi založbi svoj prostor našla tudi Distorzija.

1. december 2006
Ob 10.00 je na ljubljanskem Knjižnem sejmu potekala predstavitev revije Otrok in knjiga, na kateri je glavna urednica Darka Tancer-Kajnih opravila tudi kratek intervju z Dušanom. V zadnji letošnji številki te strokovne publikacije bo objavljen govor Dušana Dima s podelitve večernice. Popoldan tudi kratka navzočnost na delavnici Iz knjige v film, v okviru katere se je lani začel razvoj scenarija za Distorzijo. Pogovor je moderirala Ana Lasić, ki je s svojo šahistično lucidnostjo in artikuliranostjo ponovno osvetlila zgodbo, ideje, like in teme. Pogled na adaptacijo je predstavil tudi scenarist in režiser Matevž Luzar.

22. november 2006
V četrtek, 23. 11. ob 20.00, bo Dušan Dim spletno (š)klepetal na RTV SLO.

20. november 2006
Portret tedna v Večeru.

17. november 2006
Prišel je dan. Piksi, Edi, Sani, Pejo in Alma. Hej, ho, zdaj gremo, v Mursko po Večernico.

Jutri na Valu 202 v rubriki Gost izbira kratek intervju plus trije komadi po izboru Dušana, ki jih ne morete slišati vsak dan. Ne, ne morete jih slišati niti vsako desetletje. V rubriki Članki sta dodana intervju iz Večera in utemeljitev žirije ob izboru za večernico.

9. november 2006
Tone Partljič je po nekaj poskusih priklical Dušana Dima in kot predsednik žirije, ki podeljuje večernico, izrekel čestitke "za osvojeno 4.mesto". Ko se je odvrtel posnetek tišine, ki zavlada ob takšnih priložnostih, in ki starim lisjakom ponuja tiste posebne užitke (medtem ko se napajajo z neslišnimi transkripcijami misli osebe na drugi strani telefonske linije), je Partljič spet spregovoril.
"Čestitam za osvojeno večernico."
In Dušan Dim? Nič. Prve besede so bile približno naslednje: "Počutim se kot najstnik. Sploh ne vem, kaj naj rečem. Nič. Hvala, hvala, hvala. Se vidimo." Še Partljičev smeh in ... Dušan je padel v vrtinec razpoloženj. Že res, da si je v glavi vselej ponavljal, da nagrade ne vplivajo na kvaliteto knjige. Knjiga ima vrednost takšna, kot je napisana, ne takšna, kot je nagrajena. Ampak vseeno se ni mogel upreti navalu čustev. Presenečenje je bilo še večje, ker Distorzija s svojimi ostrimi robovi neprijetnih tem, problematičnih izrazov in bolj grobega punkrock tona, ni nekaj, kar bi klicalo po nagradah.

Nič, otroci, naslednji teden bo Dim moral popeljati svoje superge po znameniti oskarjevski rdeči preprogi.

7. november 2006
V Večeru je v okviru predstavitve nominirancev za nagrado večernica objavljen intervju z Dušanom Dimom, ki ga je opravila Petra Vidali. Intervju najdete v arhivu na Večerovi spletni strani.

10. oktober 2006
O Distorziji boste lahko poslušali v soboto, 13.10. ob 14.45, na 1.programu Radia Slovenija. Za oddajo je z Dimom opravila intervju voditeljica Magda Tušar. Več o oddaji, predstavljenih knjigah, mnenjih si lahko ogledate na spletnih straneh Knjižnica za mlade.

10. oktober 2006
Distorzijo so nominirali za nagrado večernica, ki jo časopis Večer (a res?) tradicionalno podeljuje za "najboljše otroško ali mladinsko literarno delo v preteklem letu".

25.maj 2006
Ob Dnevu mladosti bodo Distorzijo spoznali na Festivalu kreativne komunikacije Magdalena.

23.marec 2006
Med Članki je sedaj dodana poskenirana recenzija Marjana Ogrinca, objavljena v Delovih Književnih listih 25.januarja letos.

Aja. Kaj je Dušana tako vnelo na Delovih športnih straneh? To, da so se po 15 letih v medijih končno spomnili Mateje Svet (okej, tupatam kakšen intervjujček je že kdo zabeležil). In šampionka se je tokrat vrnila brez smučk, s podlistki na tretji strani olimpijskega dela, in s prefinjenimi besednimi zavoji. Sokratova dialektika ni manjkala. Ob njenih besedah pa je Dim v mislih skočil še k drugemu neprekosljivemu šampionu: Roku Petroviču. In od njega do Dražena ni niti streljaj. In ...

18.februar 2006
V Delovih Književnih listih je konec januarja izšel presenetljivi "dvojček", dvojna recenzija Distorzije. Prvo je napisal Marjan Ogrinc, drugo, z naslovom Iskanje pravih vrednot, pa Varja Velikonja. Slednja je sedaj dostopna tudi na spletnih straneh ROCK OBROBJE. Ob tem samo še opozorilo: prebrskajte tudi ostale stvari na ROCK OBROBJU (www.rockobrobje.com)! Dva poznavalca zbirata, beležita, komentirata, posredujeta in ohranjata živ stik z rokenrol kulturo. Pozabite na površne bloge in pretenciozna prepisovanja iz modnih anglo/ameriških revij.

ROCK OBROBJE je Prava stvar (podpisal: Dušan Dim). Sicer pa Dušan zadnje dni redno izgineva. Po kratkem iskanju ga vselej najdejo: povsem zatopljenega v Delovo športno stran. Le kaj ga je tako zaintrigiralo? Preverjamo ..

Ta spletna stran uporablja piškotke. Piškotki se uporabljajo, da bi vam bila omogočena nemotena in prijetna uporabniška izkušnja. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov na spletni strani www.dusandim.com.