Arhiv novic 2005

31.december 2005
Novoletna poslanica
S pogledom na Lipo, na enega od ključnih nacionalnih simbolov, pravim tole: otroci, ne samo sreče tudi strpnosti bomo potrebovali v novem letu! Če ne, bomo poteptali drug drugega in vso našo svobodo med prerivanjem & trganjem & norenjem za naslednjim zastonj izdelkom.

In v bitki za strpnost bo pomemben vsak dan, vsaka sekunda. Pri tem bomo morali biti vsaj tako uporni & iznajdljivi kot ekipa, ki je na parkirišču pred Hoferjem pogruntala, kako se spravi tri pralne stroje in šest televizorjev v enega samega jugota. Če je uspelo njim, mora tudi nam!

Srečno in strpno 2006. Naj bodo knjige z nami.

5.december 2005
Na povezavi Članki dodana še dva odmeva. Distorzija v nekoliko razširjenih kontekstih!

1.december 2005, od 9.00-15.00, Cankarjev dom, LJ, Dvorana E2:
DISTORZIJA - IZ KNJIGE V FILM! VEČ PREDAVANJ V OKVIRU KNJIŽNEGA SEJMA
O tem, kakšna vprašanja se sprožajo ob adaptaciji Distorzije v film, bodo na 21.knjižnem sejmu potekala brezplačna predavanja. Predavali bodo Zdravko Duša, Samo Rugelj, Miha Mazzini, Ana Lasić, Mateja Trojanšek, Milan Dekleva in Dušan Dim.
Predavanja so namenjena vsem obiskovalcem knjižnega sejma, na njih pa boste iz prve roke zvedeli tudi: Kako se adaptira literarno delo za vizualne medije? Kaj zanima urednike? Kakšne so dileme pri adaptacijah? Kako se avtorji pravno zaščitijo? Zakaj se producenti odločijo za določeno knjigo? Dušan Dim bo ob 13.30 predstavil pogled avtorja prvenca, ki ga nameravajo adaptirati za film. Razkril bo, kaj ga skrbi, kaj pričakuje od adaptacije, kakšne so njegove sugestije ...

27.oktober 2005:
DISTORZIJA - IZ KNJIGE V FILM! Za več informacij o brezplačnih predavanjih (o, pa ne, da bo Distorzija zazvenela kot salonska muzika, pardon glasba) in delavnici na strani scenaristične šole Pokaži jezik! (povezava: dogodki).

22.oktober 2005, ob 17.00, RŠ:
Otroci, danes ob 17.00 se obeta knjige & punk rock oddaja na Radiu Študent. Komadi po izboru Dušana Dima. Maotova recenzija knjige v živo. Intervju. Muzika tudi za tiste, ki (ne) berete.

18.oktober 2005:
"1 2 3 4!" Distorzija je odmarširala na frankfurtski knjižni sejem. Projekt Distortion, From Book To Film bo predstavljen na oddelku Film & knjige. Poročila sledijo.

17.oktober 2005:
Danes ob 21.25 se v oddaji Pisave na TVS1 predstavlja zbirka Najst. Dušan Dim je na Metelkovi predstavil Distorzijo. Ponovitvi sta danes ponoči ob 1.15 (hej, pravi čas, da vas v zrak vrže par kadrov blitzkrieg Ramonesov!) in v četrtek ob 14.10.

17.oktober 2005:
22. oktobra ob 17.00 bo imel Dušan Dim na Radiu Študent nevaren intervju z rock aktivistom/kritikom/publicistom/DJ-em ... Marjanom Ogrincem - Maotom. Forma bo presenetljiva: najprej predstavitev knjige, nato pa bo Dušan moral "preživeti eno pravo, temeljito kritiko v živo". In po vsem tem bosta MaO in Dim vse prekomentirala še skupaj. Ups.
Plus izbor petih (natančno!) komadov. Johnny Thunders? Termiti? Lou Reed? Beatlesi? Television? Clashi? Ali nič od naštetega?

23.september 2005:
V Hostlu Celica na Metelkovi je bila včeraj, v četrtek, 22.septembra 2005, predstavljena zbirka štirih novih knjig v zbirki NAJST.
Dušan Dim je ob tem dal intervju za Kulturne drobtinice Vala 202, predstavil knjigo novinarjem, se zapletal na intervjuju za TV Slovenija in nato poniknil nazaj v ilegalo! Intervju lahko nekorigiran preberete (v bistvu :-)) med Članki.

17.september.2005:
V rubriki Članki je sedaj dodana tudi recenzija Danijela Vončine iz Mladine.

1.september.2005:
Dolžnost je, da se senjor Dim oglasi ob dnevu, ko se mora vsak pravi šolar spet vrniti v svojo zguljeno klop in stisniti ob mrzlo steno učilnice. Čeprav je Dušan Dim že pred časom (leti, desetletji ... ) zapustil gimnazijske klopi, posledice brezštevilnih ponovitev tega šokantnega 1.septembra še danes skelijo. Da bi bilo vse še bolj (melo)dramatično, so se v Dušanovo glavo z neostikom zalepili neki stari Doorsi.

20.julij:
V Poletu je bila objavljena prva prava recenzija Distorzije, D.Dim pa se ob vprašanjih o njej le skrivnostno smehlja in sklanja nad knjigo s slikovitim naslovom Zakon o kazenskem postopku. Recenzijo lahko preberete na spletnih straneh Dela ali na teh straneh (Članki).

6.julij:
Pred včerajšnjimi Večernimi postanki je Dušan Dim brskal po policah Trubarjevega antikvariata in naletel na fino presenečenje: komplet še zapakiranih knjig iz zbirke Najst Jack Frusciante je zapustil skupino. Eno je takoj zgrabil zase (in je ni več spustil iz rok), preostanek pa ostaja na voljo fenom. Cena sitnica: 800 SIT.

V glavnem: D.Dim zelo zelo priporoča vsem, ki želijo knjižno zbirko obogatiti s kultno knjigo italijanskega avtorja na sledi Varuha v rži, z referencami na presenetljiv odhod kitarista Fruscianteja iz benda Red Hot Chilli Peppers; z goreče & leteče napisanim čtivom za vse najstnike, mlade in stare.

5.julij ob 21.00, Ljubljana, Trubarjev antikvariat:
Ljubljana: Dušan Dim bo predstavljal Distorzijo v Trubarjevem antikvariatu. Plus izbor muzike (Muzika za literarni večer? Bi bili Stooges s Funhouse preglasni? Kaj pa Ulični hodač in Johnny Thunders? Mogoče ...). Plus sugestije za branje knjig (okej, imena Dostojevski, Burgess, Hemingway, King, Salinger in Fitzgerald so že zasidrana med nami; torej kaj manj znanega, a vznemirljivega & vročega!). Prireditev: Večerni postanki Moderatorka: Tina Košir.
Vabljeni; tudi če je vaša najljubša literatura Alan Ford!

20.junij.2005:
Distorzija je prigrmela do prvih knjigarn! Če je v vaši knjigarni še vse tiho, zatežite knjigarnarjem. Če ne pomaga, kontaktirajte avtorja ali uporabite Emko!
Organizatorji prireditve Večerni postanki pozovejo Dušana Dima k izboru treh knjig, ki jih priporoča v branje. DD-ju se trga srce, ko mora izločiti Peklensko pomarančo, Varuha v rži, Dharma Bums, Mačje pokopališče, Paddy Clarke Ha Ha Ha ... Končni izbor: Viharni vrh (Emily Bronte), Nikoli več na svidenje (Raymond Chandler), Ljubezen (Marjan Rožanc).

Sredina junija 2005:
Zalaufa spletna stran www.dusandim.com.

8.6. 2005:
Distorzija je dosegljiva v spletni knjigarni www.emka.si.

27.5.2005:
Dušan Dim od urednika zve, da bodo prvi izvodi Distorzije prispeli iz tiskarne v ponedeljek, na zadnji dan sončnega meseca mladosti. Zarosi se oko. Zatrese srce. Da bi se umiril, dolgo v noc zavezuje allstarke..

Ta spletna stran uporablja piškotke. Piškotki se uporabljajo, da bi vam bila omogočena nemotena in prijetna uporabniška izkušnja. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov na spletni strani www.dusandim.com.