Novice

Dušan Dim v Hotelu Romantika

Esad Babačić ponovno odpira vrata Hotela Romantika. V njegovo zavetje se bo z grozečih ulic zatekel Dušan Dim. Pričakujte poezijo, Esadova branja in popotovanja od knjig k nogometu in nazaj.

Na recepciji se dobimo v ponedeljek, 27.5.2013, ob 18.00, Ljubljana, v Knjižnici Otona Župančiča

Jezero na robu mesta ..

Omnibus kratkih zgodb Jezero na robu mesta je na voljo v knjigarnah, tudi spletnih (npr. Emka). Počasi curlja tudi v knjižnice.

Še kratka vsebina s časovnico:

1960ta .. Feri Lainšček, Nebo pod Velenjem : Proletarcu življenje spremeni podobnost s "carjem in legendo" jugoestrade Mišom Kovačem.

1980ta? .. Peter Rezman, Na robu mesta : V rudarskem podzemlju se človek vpraša: Po čem se sploh razlikujeta črna luknja vesolja in jama, ki ga obkroža?

1976 : Dušan Dim, Brusli se ne boji : Nemška deklica tostran železne zavese odkrije filane paprike, stoenke, pa tudi priljubljeno otroško igro: pobijanje Nemcev.

1993 : Esad Babačić, Sam na trojki : Dnevnik majhnega Velenjčana, ki pride v še manjšo Ljubljano (Vodmat) in spozna, da je Dražen Petrović edini vodja, ki mu verjame njegov oče.

in še Jože Hudales, Mesto na robu jezera : Prolog in epilog

Vpisano: maj 2013

Predstavitev knjige - facebook dogodek

Naslov za vse tiste, ki še - kot jaz - surfate po medmrežju, da bi se skozi stranska vrata prebili do facebook dogodka ;-)

http://www.facebook.com/events/444118088969886/

(Vabilo na predstavitev knjige Jezero na robu mesta, plus pogled na platnice.) 

 Vpisano: 6.12.2012

Jezero na robu mesta

Javljamo se iz tiskarne. Jezero na robu mesta je zbirka kratkih zgodb, ki smo jo napisali Feri Lainšček, Peter Rezman, Jože Hudales, Esad Babačić in sam. Kaj smo ujeli v zgodbe? Odmeve več desetletij življenja v mestu z največjim Titovim spomenikom na svetu. 

Dušan Dim ob sodrugih nastopa z zgodbo iz sedemdesetih Brusli se ne boji, v kateri nemška deklica tostran železne zavese odkrije filane paprike, stoenke in priljubljeno otroško igro: pobijanje Nemcev. Pa tudi svet brez videa, v katerem si mulci nedosegljive filme vrtijo v glavah. 

Prva predstavitev knjige z udeležbo vseh avtorjev, branji in bonus  dokumentarnimi projekcijami bo 13.12.2012. Več sledi.

 

Vpisano: 26.11.2012

Tajna zveza - nominirana kratka zgodba

Kratka zgodba z naslovom Tajna zveza je bila uvrščena med šest nominiranih za nagrado Slovenskih dnevov knjige za najboljšo kratko zgodbo 2012. V celoti bo objavljena v eni od prihodnjih Sodobnosti, kratek opis z odlomkom pa v kratkem dodam na prav to spletno stran.
Do tedaj pa napotilo na komad, ki je vpisan v tkivo zgodbe. Kompozicijo Tajna veza vam bo zaigral ansambel Bijelo Dugme, zapel pa brkati in dobro podkovani Željko Bebek. Da slišimo! 

 

Vpisano: 14.4.2012

Pogled na Velenje

V rubriki Ostala besedila je dodanih tudi nekaj stavkov, ki odstirajo moj pogled na Velenje. Napisano ob kulturnem prazniku. 

Vpisano: 12. 3. 2012 

Jezero na robu mesta

Jezero na robu mesta. Projekt, ki ga v okviru EPK pripravljam skupaj s Knjižnico Velenje. Zapisi o času, ki je poniknil kot stara restavracija Jezero. In medsebojno povezane kratke zgodbe različnih avtorjev. 

Pišemo, da ne pozabimo. Brskamo po robu mesta, da bi poiskali ključe, ki odpirajo vrata v skrite prostore - tudi takšne, ki so se zdeli že davno potopljeni. Več informacij sledi. Ostanite priklopljeni.

Vpisano: 19. 2.

Oprostite - prva predstavitev

Kaj imajo skupnega eden najbolj priljubljenih ameriških romanov minulega leta, stripovsko obdelana zgodba bivšega mariborskega policista, zapiski bivšega varuha človekovih pravic in antiutopična zgodba znanega slovenskega avtorja?

PRIHODNOST BO ČRNA ALI JE NE BO

Tako nagovarja Cankarjeva založba k predstavitvi štirih knjižnih novosti v ljubljanski knjigarni Konzorcij, v petek, 10. februarja 2012, ob 11. uri.

Prvič bodo predstavljena naslednja dela: 

Gary Shteyngart: Superžalostna resnična ljubezenska zgodba

Poplak, Jansen, Gilmore, Marinkovich: Kenk

Matjaž Hanžek: Odprimo okna, zažgimo stare cunje

Dušan Dim: Oprostite, vaše življenje ne obstaja

Z vami bo vodja programa Zdravko Duša, avtorji oz. sodelavci pri knjigah in Igor Kenk.
 

Vabljeni vsi, prebivalci in obiskovalci, z obstoječih in neobstoječih svetov.


Vpisano: 6.2.2012 

Telstarov satelit oddaja frekvence Oprostite

Radio Slovenija - Val 202, ponedeljek, 30.1.2012 ob 18.00
TELSTAR: OPROSTITE, VAŠE ŽIVLJENJE NE OBSTAJA

Avtor in voditelj: Jure Longyka 

Takole govori napovednik: "Oprostite, vaše življenje ne obstaja je naslov novega, tretjega romana Dušana Dima, ki je pred sedmimi leti stopil na prizorišče z nagrajenim in v film nadgrajenim prvencem “Distorzija”. V novi knjigi Dim združuje dve od Telstarjevih poglavitnih prvin: znanstveno fantastiko in rokenrol. Kako zveni zvočna sled romana? Zakaj je taka, kot je? In kako številne reference na popularno kulturo komentira avtor? Odkrijte v tokratnem Telstarju.

Predlog glasbene opreme za najavni spot: Del Shannon – Runaway, Elvis Presley – All Shook Up, Chuck Berry – Johnny B. Goode…

 

Oprostite in Slovenske novice

16. januarja je A. P. v Slovenskih novicah objavil kratko recenzijo Oprostite. Povzetek: "Najbolje, da knjigo preberete in se ji prepustite. A pozor, prav nič ni zapisano zgolj tako ali kar tako, vse je na svojem mestu z določenim razlogom. Sodelovanje možgančkov še poglobi bralne užitke, seveda pa ni pogoj za uživanje."

Vpisano: 23.1.2012

Distortion - English translation

V angleščino preveden odlomek iz Distorzije lahko preberete na Issuu. Naslov scene: Lepilo za življenje (strani 268-272 v 1. izdaji).
Piksi se vrne domov, da bi - kot to samo on zna - neopazno pobral kitaro in zginil v zaklonišče.
Vendar se je kitara že znašla v nepravih rokah. Kmalu bo treskalo ...
http://t.co/xfdq0VMw

Vpisano: 10. 1. 2012


Obisk Srednješolskega bralnega kluba

V petek, 13. januarja ob 13.30 --- em, ja, vidim zanimive številke, ne manjka niti asociacija na vladarja Kristalnega jezera Jasona ---, je na vrsti ponovno srečanje s srednješolci iz Nove Gorice (bralni klub TŠC). Napovednik tem: pogovor o Oprostite, vaše življenje ne obstaja, pa o tistem kar obstaja: življenje in tegobe avtorjev in srednješolcev. 

Nekaj o bralnem klubu in prizadevni spodbujevalki branja Bojani v Ventilatorju besed

Vpisano: 6. 1. 2012 


Fejstbook Distorzija

Založba Mladinska knjiga podarja Distorzijo. A seveda ne kar tako: le za hude poznavalce, ki znajo odgovoriti na selektivno vprašanje ;-) 

Vpisano: 5. 1. 2012

Oprostite na Bukli

Bukla je hitro prekuhala prvi zapis o Oprostite, vaše življenje ne obstaja.

Vpisano: 19.12.2011 

Iz sedemdesetih

Nekaj slikovnih utrinkov iz slavne velenjske preteklosti je objavljenih na facebooku. Izbrskajte zastavice in pomahajte prijaznemu stričku!

Intervju v Večeru

V rubriki ČLANKI IN RECENZIJE je dodan intervju, ki ga je prejšnji teden objavil mariborski Večer. Tema: Oprostite, vaše življenje ne obstaja in znanstvena fantastika.

elvis is dead

Časovni skok: košček naslovnice Večera iz l. 1977. Prvo srečanje malega Dušana Dima s kraljem. Elvis is dead. Peščica skopih besed. A obdajalo jih je nekaj, kar se je vtisnilo v spomin, potovalo skozi filtre časa in se utelesilo v besedilu -> Oprostite, vaše življenje ne obstaja. 


 


Vpisano: 6.12.2011

Rdeča mesečina / Red Moonlight

Če želite okusiti, kako se Rdeča mesečina bere kot Red Moonlight, lahko to preverite s klikom na gumbek ENG (desno zgoraj). Na voljo so štirje odlomki, ki jih je prevedla Tamara M. Soban.

dvagumbka

Dva nova gumbka. Štirje prevedeni odlomki v sekciji ENG.


 


Vpisano: 8.12.2011

Prenova spletne strani

Dragi obiskovalci www.dusandim.com!

Baje smo od izida prejšnje knjige prestopili v novo desetletje in menda se je od tedaj v virtualnem prostoru nekaj malenkosti spremenilo. Na to dejstvo me je septembra opozoril Goran, ki je v AD 2005 postavil že prvo verzijo te spletne strani (v1.0, Distorzija, oranžna). Sledila je prenova, ki je prinesla nekaj sprememb. 
 

 Razvoj spletne strani 2005 - 2008 - 2011
 
       ¸     
dusandim.com v1.0     dusandim.com v2.0     dusandim.com v3.0
 

 
Spletna stran poleg nove podobe ponuja tudi vsebinske novosti:
- vsi trije romani / trije svetovi stojiijo drug ob drugem,
- spremne informacije so osvežene, predvsem pa so prvič na voljo informacije o pravkar izdani knjigi Oprostite, vaše življenje ne obstaja
- knjige ali novice lahko tudi hitro in odprto pokomentirate. Seveda pa velja pravilo via YU komunisti: "samo konstruktivna kritika, tovariši in tovarišice".
- za kiberzavedne sta na voljo tudi dva nova gumbka - f in t -, ki vas odpeljeta v vesolje družabnih omrežij.
 
Dobro srfanje in jasne misli!  
Dušan Dim

Debatna kavarna

26. 11. - točno opoldne - na knjižnem sejmu v Ljubljani. Debatna kavarna, na kateri bosta Lenart Kučić in Dušan Dim spregovorila na temo Z/F in svet, ki nas obkroža.

Če vas zanima, kje naročiti primernega otroka + kdaj in na kateri agenciji se bo treba prijaviti za večno življenje. Ali vsaj za vgradnjo pametnega podkožnega telefona.

Za sprostitev bo na voljo tudi nova knjiga Oprostite, vaše življenje ne obstaja.

Kdaj je datum?

Popkovnica se razteguje. Z/F dete Oprostite, vaše življenje ne obstaja se prebija proti svetlobi: naslovnico bo zrisal matte painting ilustrator Mark Jordan.

Korekture romana - 29. 9. 2011

Tako. Zdaj pa se lahko začnemo pogovarjati o novi knjigi. Urok je prelomljen. Ničesar ne moremo več poškodovati, ničesar popraviti. Od včeraj so namreč zadnje korekture spravljene v varnih urednikovih rokah. Prva predstavitev z/f romana Oprostite, vaše življenje ne obstaja je primerno napovedana okoli praznika Vseh svetih. Hail!

Distorzija v Playboyu - julij 2011

Slovenski Playboy je v junijski številki ob 10. obletnici izhajanja pripravil seznam "ultimativnih knjig zadnjega desetletja". Leto 2006 predstavlja Distorzija. Povzemamo: "Radoživo, prepričljivo in še vedno vredno branja." Znamenita specializirana revija (pod budnim očesom neuničljivega urednika Hugha Hefnerja) seveda ponuja še nekatere zunajliterarne preglede.

Rokenrol v četrti dimenziji

Preden bo leta 2012 konec sveta kot-ga-poznamo, se boste lahko nahranili še z novim romanom Dušana Dima. Morda z naslovom Izklop. Na kratko o njem tudi v novem katalogu Cankarjeve založbe.

Apokalipsi in pod kožo vcepljenim bančnim karticam dodajte še Elvisovo rokenrol vročico, neobičajno ljubezen in izdajo na robu vesolja. Seveda ne manjkajo niti garancije za menjavo mask, srca in drugih organov. In končno še odgovor na vprašanje: Kaj se zgodi z galaktičnim fantom, ki se odloči, da bo prisluhnil davno izgubljeni - pardon, izklopljeni - ženski. Popoln tehnološki nadzor nad spomini vsekakor ne bo olajšal problemov.

Prihaja torej Izklop - vojna romanca v prihodnosti.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Piškotki se uporabljajo, da bi vam bila omogočena nemotena in prijetna uporabniška izkušnja. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov na spletni strani www.dusandim.com.